Lilla rakknivsskolan, del 1. Att välja sin första rakborste.

Att plocka ihop alla delar man behöver är en ganska stor kostnad även fast det snabbt är insparat. Alla kan inte, eller vill inte punga ut med dryga 2000:- på ett bräde för något som de kanske inte ens kommer att tycka om.

Så här kommer en liten serie hur man kan plocka ihop ett prisvärt set under en längre tid. Samtidigt som du lär dig grundläggande raktekniker innan det är dags att sätta kniven mot strupen.  Så kasta inte ut din gamla rakhyvel riktigt ännu.

Rakborste bristel

En en rakborste med Vildsvinshår dvs Bristel


Rakborsten:

Rakborstar kommer I en mängd olika utföranden, hårlag, former och framför allt pris. Från några tior till tusentals kronor.

De vanligaste håren är:
Syntetiskt
Hästtagel
Vildsvin
Grävling

Så vilken Rakborste skall man välja då?

Syntetiskrakborste

Fram tills nu har syntetiskarakborstar ansetts hålla låg kvalité och mest varit för folk som inte velat  använda animaliska produkter av ena eller andra orsaken. Men på senare tid har Omega, Edwin jagger och tyska Muhle tagit fram syntetiskarakborstar som  håller samma kvalité som rakborstar med grävlingshår.

Rakborste med hästtagel.

Fram tills andra världskriget så var det rakborstar med hästtagel dominerande.  på grund av dåligt steriliserade rakborstar som orsakade mjältbrandsepidemier så försvann de nästan helt från marknaden.

På senare år har de kommit tillbaka och ligger oftast någonstans mellan Bristel och badger.

vildsvin

vildsvin

Bristelrakborstar

Vildsvinshår kalla på engelska för Bristel.
Brukar vara de med lägst pris, ganska hårda strån på borsten och passar utmärkt till hårdare raktvålar. Ger en bra peeling effekt som motverkar innåtväxta hår.
Det negativa med dem är att rakborstar med vildsvinshår inte alls håller vatten lika bra som de med grävlingshår. Det tar mycket längre tid att få till ett bra raklödder.

En Bristel borste är absolut en bra nybörjarborste som du sedan kan byta ut mot något bättre.

grävlingRakborste med grävlingshår

Grävlingshår på engelska Badger
Grävlingsrakborstarna kommer i tre klasser beroende vart på grävlingen håren är tagna.

Pure badger
är den billigaste och den med lägst kvalité och lägst pris av rakborstar med grävlingshår. Trots det så håller de vatten långt bättre en rakborstar med vildsvinshår.
Rekomenderar absolut Pure badger som en nybörjarborste.

Finest badger. Här har vi enligt mig det mest prisvärda alternativet man märker ingen skillnad som lekman mot de dyrare borstarna. Finare hår en Pure badger.

 Silvertip Badger. Ännu finare hår men här börjar det bli barnsligt höga priser. Är man inte en expert så märker man ingen skillnad mot Finest badger.


Det finns ingen internationell standard utan olika tillverkare har olika namn på sina olika borstar. Tyvärr är det ända sättet att veta kvalitén på de olika  borsten att läsa på tillverkarens hemsida. 

Handtaget
När det kommer kommer till handtaget så är det en ren smaksak. En rakborste kommer inte att prestera bättre eller sämre om den har ett plasthandtag eller ett i elfenben. Det viktigaste är att den känns bra för dig när du håller i den.

När du kommer hem stolt och glad med din nya borste så börja med att tvätta ur den med varmt vatten och vanligt hårschampo eller tvål några gånger. Detta för att få bort kemikalier och smuts från tillverkningen.

Skölj ur den ordentligt, krama ur vattnet mellan tummen och pekfingret och gör några målande drag mot en handduk.

OBS! Förvara aldrig din borste I en ask där det inte finns luftcirkulation det kan resultera I dålig lukt och att det börjar växa saker I den.
Helst skall den förvaras antingen hängande I ett rakborstställ eller stående uppochner, det är därför de flesta rakborstar har platt handtag I botten.

Rakborste Silvertip Badger dvs med grävlingshår

Rakborste Silvertip Badger dvs med grävlingshår

Så kokar vi ner det så blir slutsatsen: Köp en Bristel, Pure badger eller Finest badger som ligger bra I handen. Sist men inte minst jämför priser oftast finns det rejäla summor att spara på att beställa från utlandet. Att betala så mycket som 1 000:- för en Pure badger är bara dumt. Lägg hellre de pengarna på en bra strigel eller rakkniv.

Share

No related posts.

This entry was posted in Rakskolan and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>