Lilla rakknivsskolan del 7: Rakolja

Ni som följer bloggen har säkert sett signaturen Ing. Nilssons välskrivna kommentarer på en del inlägg. Han skrev en liten miniguide hur man använder rakolja. Efter som rakolja inte är något som jag själv använder och alla inte läser kommentarerna på en blogg så frågade jag Ing. Nilsson om han inte kunde skriva ett inlägg här som gästbloggare.

Så med illa dold stolthet presentera vi: Lilla rakknivsskolan del 7: Rakolja

rakolja

rakolja


1.     RAKOLJA

Som alternativ till olika typer av tvål bör även rakoljan nämnas.
Framförallt för den med känslig hud kan byte till olja vara en stor lindring av den ökända rakbrännan som i kombination med ett etanolbaserat rakvatten även gör den starkaste gnällig och grinig.

1.1    PRODUKTMÄRKEN
Det finns lite olika fabrikat att tillgå, även om den äventyrslustne självfallet kan ge sig i kast med att blanda själv. Den troligtvis mest kända är Somersets/Williams 1) rakolja. Vidare har det anrika portugisiska märket Musgo Real 2) en enkel men funktionerande rakolja och även fjollmärket Clarin har producerat en skaplig om än föga prisvärd produkt i samma linje 3). En annan väldigt bra och prisvärd produkt är även de olika rakoljor som Kings of Shave tillhandahåller 4). Personligen gillar jag Somersets orginal olja bäst, men det är definitivt en smaksak och direkt avhängig hudtyp och skäggets beskaffenhet.

1.2    BRUKSANVISNING
I princip är det en fråga om att massera in en försvarlig mängd olja i ansiktet i anslutning till rakningen. Själv brukar jag begagna mig av följande tillvägagångssätt efter att ha stigit ur en varm dusch: håll handflatan under en varm vattenstråle och utan att torka av den droppas c:a 5 droppar olja handen för att sedan masseras in i ansiktet. Handtvätt med tvål och kort strigling av kniven. Därefter sköljer jag åter ansiktet med riktigt hett vatten och rakningen kan börja. Detta görs medhårs och ny (kort) massage av det inoljade partiet med hett vatten göres. Därefter utförs rakningen mothårs och sidorakning av haka+överläpp görs med viss försiktighet. Vid andra rakningen behöver ingen ny olja appliceras eftersom residualfettet fortfarande ligger kvar och utan problem tillåter en andra omgång utan besvär under förutsättning att rikligt med varmvatten masseras in mellan varven.
Låt residualfett och vatten därefter torka ordentligt innan rakvatten eller kräm appliceras.

1.3    ÖVRIGT
På Somersets förpackning står att två droppar är tillräckligt för en rakning. Detta är enligt mitt förmenande rent nys och jag rekommenderar starkt att nyttja åtminstone 5 droppar för att hela ansiktet skall täckas ymnigt och inte torkar in under rakningen. Skillnaderna mellan de olika oljorna är främst sammansättningen. En del har mer eller mindre stora kvantiteter eukalyptusolja eller pepparmintolja och dessa har en tendens att torka ut huden men fungerar samtidigt som en lätt bedövning, vilket kan vara välkommet om man inte är så duktig på att strigla eller slipa kniven.

1) http://www.somersets.com/products/shave-oil-original.php
2) http://shop.nassrasur.com/de/Rasieroel-/-Rasiergel/MUSGO-REAL-Rasieroel-100ml-Testmenge-5ml
3) http://uk.clarins.com/webapp/wcs/stores/servlet/beauty-products_shave_clarins-men-shave-ease_C070100004_10201_11751_-11_33027_30577_30573
4) http://www.kingofshavesdirect.com/Oils-CUK_110/

 

Vi tackar Ing. Nilsson för hans medverkan på bloggen och samtidigt efterlyser vi fler som vill gästblogga här. Är du sugen är det bara att höra av sig.

Share

Related posts:

  1. Lilla rakknivsskolan, del 3: Tillbehör Aftershave balm, alunblock och Styptic Pencil.
  2. Lilla rakknivsskolan, del 2. Att välja en bra raktvål/rakkräm.
  3. Lilla rakknivsskolan, del 5: Att köpa sin första rakkniv
  4. Lilla rakknivsskolan, del 4: Strigeln
  5. Lilla rakknivsskolan, del 1. Att välja sin första rakborste.
This entry was posted in Rakskolan and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>