Rakkniven

Rakkniv på engelska straight razor, open razor eller cut throat razor.
Jag har skrivit lite längre om vad man skall titta efter när man köper sin första rakkniv och den posten hittar du här:  Lilla rakknivsskolan, del 5: Att köpa sin första rakkniv

Rakkniven

Inköpslista för nybörjare:
Rakkniven:
Först och främst behöver du en rakkniv, börja med en enkel standardkniv med billiga skal. Du kommer göra en massa misstag, råka slå till den mot kranen i handfatet, göra den slö innan du lärt dig hur du skall strigla rätt etc.

Se till att du köper från en stor återförsäljare och av ett bra märke. På ebay säljs en massa skräp, skippa det innan du har lärt dig vad som är bra och vad som är skit.

Den rakkniv du köper skall även vara slipad, fabriksnya rakknivar må vara vassa men är inte rakklara.

Om du inte vill lägga ut pengar på en nya direkt så rekommenderar jag Andreas renoverade rakknivar han hjälper även till att slipa rakknivar.

För vidare läsning rekommenderar vi: Lilla rakknivsskolan, del 5: Att köpa sin första rakkniv

Rakborsten:
Köp en funktionell inte en snygg. Rakborstar kommer med många olika sorters hår. Allt från syntetiskt, vildsvin, häst till grävlingshår.
Ett längre inlägg om att välja rakborste hittar du här: Lilla rakknivsskolan, del 1. Att välja sin första rakborste.

Strigel:
Strigeln används före och efter varje rakning. Den hjälper till att hålla din kniv ren, och tar bort korrosion.
Likadant är det här, börja med en billig för du kommer att göra hack i den, små skärsår.
Om du köper en dyrare sort se till att du kan byta ut de olika delarna.

Lilla rakknivsskolan, del 4: Strigeln

Rakkräm/raktvål:
Du behöver en bra rakkräm/raktvål, testa dig fram med olika, jag kommer lägga upp lite olika recensioner vart efter.
Jag har skrivet ett längre inlägg om det hela här:  Lilla rakknivsskolan, del 2. Att välja en bra raktvål/rakkräm

.

Sist men inte minst:
Tvålkoppen:
Tvålkoppen använder du dig för att bland till dit raklödder, på diverse hemsidor har jag sätt löjligt dyra märkeskoppar. Jag rekommenderar starkast att bara ta en lite vidare kopp eller bara en liten skål till att börja med. Undvik glasskålar. Glas är för glatt så det är vårt att få till ett bra raklödder.

Slipstenar:
Skippa det till att börja med, du kommer att fullt upp med att lära dig vilka vinklar rakkniven skall vara i, hur du får ett bra raklödder och få till din striglingsteknik.

Share

Nej absolut inte!
Det är minst sagt en skam att man först lägger ut en bra bit över tusen kronor för att sedan lägga ut mins fyrahundra kronor till för att få den slipad, eller göra en investering på ett antal hundralappar till för att införskaffa de brynen som man behöver.

Det spelar ingen roll hur många gånger olika butiker försöker slå i en att det minsann bara att ta en rakkniv ur en obruten förpackning och sätta igång.

Om det inte är någon som tagit den ur sin förpackning och slipat den så är den inte rakklar.

Share

Den här listan är på intet sett komplett, det har gjorts otroligt många rakknivar under åren som håller högkvalité. Men här är några säkra kort.

* Böker
* Cadman
* Clauss
* Dorko
* Dovo
* Dubl Duck
* Filarmonica
* Genco
* Geneva
* Henckels
* Joseph Rodgers
* King
* Maher & Grosh
* Puma
* Revisor
* Robeson
* Shumate
* Thiers-Issard
* Torrey
* W. Greaves & Son
* Wade & Butcher
* Wostenholm, G.
* Wostenholm, J.

Detta är de vanligaste stora. Men under början av 1900-talet hade Solingen över 6 000(!) Oberonde smedjor som tillverkade rakknivar.

Share

Det finns en massa skrot där ute som ser ut som en rakkniv men som du aldrig kommer varken kunna slipa upp till den skärpan du behöver för att få en komfortabel rakning:

* ”Best Quality”
* ”Good Quality”
* ”High Quality”
* ”Special Quality”
* ”Two Man”
* Cyrill R Salter
* Jacobs USA
* Kriegar
* Master
* MasterUSA
* ”New School”
* Pakistani (any razor made in pakistan)
* Razors ”designed by Jim Frost”
* Sanguine
* Selective Professional
* Simco
* Steel Warrior
* Timber Rattler
* Timber Wolf
* Tomahawk
* Venus
* Zeepk

En bra tumregel är att om det är för bra pris för att vara sant då är det ofta inte sant.

Share
Vinkel på rakkniven

Vinkel på rakkniven

Share

Nej det är inte speciellt svårt, men som med allting här i livet så måste man lära sig. För mig tog det c:a 3 veckor innan jag rakade mig lika snabbt med min rakkniv som det tog för mig med min gamla Mach3.

Share

Nej det kommer du inte göra så länge som du inte drar längs med bladet

Share

Vissa säger det, jag gjorde det inte. Jag gick direkt från mach3 till till rakkniv, det tog mig c:a 3 veckor innan jag började få snits på det.

Share

Självklart beror det på. Om du bara köper standardgrejerna så tar det ungefär ett halvår innan Du har börjat spara in inköpskostnaderna. Drabbas du däremot av ett sug efter nya raktvålar, mer exotiska striglar, exklusiva knivar i specialutgåva med mera så blir det som en hobby.

Share

Börja med en enkel standardkniv med billigt skal. Du kommer göra en massa misstag, råka slå till den mot kranen i handfatet, göra den slö innan du lärt dig hur du skall strigla rätt etc.

Se till att du köper från en stor återförsäljare och av ett bra märke, på ebay säljs en massa skräp, skippa det innan du har lärt dig vad som är bra och vad som är skit.

Den kniven du köper skall även vara slipad, fabriksnya rakknivar må vara vassa men är inte rakklara.

Om du inte vill lägga ut pengar på en nya direkt så rekommenderar jag straight razor place classifieds avdelning. Där kan du även hitta folk som kan hjälpa dig att slipa dina knivar.

Share

Jag har listad både svenska och utländska affärer här:Länkar
Annars rekommenderar jag starkast att köpa från classifieds på straight razor place. Där kan du plocka upp en rakfärdig kniv för en billig penning.

Share

Det anger bredden på rakkniven. Traditionellt sätt så mäts den i tum. 8/8 är lika med en hel tum och alltså är 6/8 en sjättedels tum. Om kniven ligger mitt emellan så anger man det i sextiondels tum, alltså 6/8 = 12/16

Share

34 Responses to Rakkniven

  1. Ing. Nilsson says:

    L.S.,

    Jag noterar att Wacker* inte återfinnes på listan över bra knivar. Är detta ett misstag eller är det ett medvetet ställningstagande?

    * http://www.wacker-rasiermesser.de/

    • admin says:

      Om jag har förstått saken rätt så är inte Wacker ett märke som producerar egna rakknivar utan bygger om redan befintliga blad. Tyvärr har jag bara skoltyska från gymnasiet så rätta mig gärna om jag har fel.

      Listan är inte på något sätt komplett. Min intention är att utöka listan vart efter som, jag såg även att min senaste fynd fattas ”Kramerso” , men även en hel del svenska rakknivsmärken.

      Mvh

      Rakknivsbloggen

  2. Ing. Nilsson says:

    Bäste Admin,

    Wacker säger på sin hemsida: ”Als erster und einziger Hersteller in Deutschland freuen wir uns Ihnen unsere exklusiven Rasiermesser aus Damast-Stahl präsentieren zu können [...] Bei jedem Damast-Rasiermesser handelt es sich um ein individuell geschmiedetes und verarbeitetes Rasiermesser.”, vilket fritt översatt betyder ”Som första och enda producent i Tyskland glädjer vi oss över att kunna presentera er våra rakknivar i damststål [...] Varje Damast-rakkniv är individuellt smidd och bearbetad.”

    Dessutom är alla Wackers slagna med hans logotyp, så att han köper upp knivar och modifierar dem låter osannolikt. Ett foto av den gode mannen hittas här:
    http://www.shavingshop.com/index.php?category=74
    emedan den som min husa dammade ner i badrumsgolvet såg ut såhär:
    http://www.wacker-rasiermesser.de/images/1034horna.jpg

    Kvaliteten är enligt mitt föremenande och erfarenhet minst lika bra som Thiers-Issard med ett undantag: Wackers knivar är tunnare vilket med den hårda härdningen ger en ömtålig och spröd kniv.

    Mina 5 öre…

    • admin says:

      Tack för dina välskrivna inlägg.

      Det var jag som litade på andrhandsuppgifter istället för att gå direkt till källan. Wacker sälher både sina egna rakknivar som han har gjort själv samt gamla knivar som han har fixat upp.

      Jag får helt enkelt skapa en egen kategori för dessa småtillverkare som wacker och master Levi med flera. Skall lägga fi9i9xa till det under helgen.

      Tack för en intressant och givande diskussion.

      Mvh Admin

  3. Barberaren Gävle says:

    Rakningen går som en dans tack vara youtube-klipp och en rak-kurs på Barberandbooks i sögra stockholm, kan ju säja att kunderna är nöjda och belåtna än så länge, knivarna hittade jag på tradera.com, och är så bra de kan bli, köpte en brynsten från : orsasten.se, och än så glimmar knivarna till flera gånger i veckan, steriliseringsmedlet jag använder används också av veterinärer, så här hemma fungerar raksalongen helt ut

    • admin says:

      Tack för tipsen.
      Vad skulle du gissa på att stenen ligger på för grit tal? Skall mailla dem under dagen och se i fall de kan göra ett bra bryne åt mig.

      • admin says:

        Jag har mailat med Kalle på Orsa Stenhuggeri, Tyvärr säger de att alla deras stenar är för grova för att användas till rakknivar.
        Så letandet efter en svensk slipsten för rakknivar fortsätter.

        • BarberarenGävle says:

          Konstigt, för när jag talade med honom, så sa jag iofs att jag ville ha ett bryne med EXAKT yta, vilket jag fick, och nu bryner jag allt på den stenen, till och med våra köksknivar och köttyxor och till och med dom blir sylvassa

          • admin says:

            Men använder du samma sten från att sätta eggen(beveln)? poleringen , och slutligen finishen? Använder du slurry?

  4. mattias says:

    Skulle vilja köpa bara själva rakkniven någonstans och gör ett eget handtag.
    Några tips om var man skulle kunna hitta blad?

  5. mattias says:

    Hittade massor med rakknivar på tradera. Något tips vad jag ska leta efter? Kan man lämna in knivar för slipning någonstans? Jag bor i stockholm.

  6. mattias says:

    Åter, stort tack!

  7. BarberarenGävle says:

    Det steriliseringsmedel jag använder heter Desidos, och kostar 360:-/burk på lantmännens, i burken ligger 40 Tabletter, och Gents tar 99:- för EN tablett.
    Varje tablett räcker till 6 liter steriliseringsvätska, men se upp för guds skull, låt ALDRIG knivarna stå i steriliseringen mer än 10-15 minuter, för om dom står längre tid än så, äts metallen upp av steriliseringsvätskan! Sätt en äggtimer på 13 minuyrt, så klarar du dig bra, och om inte det hjälper, slå ut och sätt timern på 3 minuter till att börja med

  8. Matte says:

    Finns det någon egentlig fara med att köpa begagnade knivar? Tänker på ev blodsmitta och bakterier, hur ställer man sig till det?

    • admin says:

      Bra fråga.

      Blodsmittan dör inom några minuter i kontakt med luften, min regel är bara blanktstål. aldrig rostfläckar etc.

      • Matte says:

        Så hittar man en begagnad kniv i bra skick antar jag att det med hjälp av något descinficerande(vilket svårstavat ord) borde vara någorlunda säker.

        • admin says:

          Bärja med att diska den med varmt vatten, mjuk svamp och diskmedel. Det kommer ta bort den mesta skiten. Torka den rejält med en hårtork.

          Sedan så putsa upp den med autosol som är ett fint slipmedel. När det bara är blankt stål kvar så skicka ut den på slipning. Då skall du ha lyckats att döda allt.

  9. Matte says:

    Grymt med alla snabba svar.
    Efter att ha kikat lite på blocket verkar det finnas ett överflöd av diverse knivar från eskilstuna. Kan man säga hur dom står sig kvalitetsmässigt? Så klart att det säkert skiljer sig från kniv till kniv men jag menar mer om själva grundkvaliten är hyfsat god.

  10. olge says:

    Finns det något ställe i sthlm som säljer kivar och tillbehör

    • admin says:

      Mina goda vänner på shavingroom.se har ett showroom. Om du vill köpa över disk hos dem släng iväg ett mail och jag är99.99% säker på att de löser det åt dig.

  11. olge says:

    knivar så klart, inte kivar!

  12. olge says:

    ok, tack. Är strigel något att skaffa till en farfars gamla Paul Waldmin eller är det bättre att få någon att slipa den?

    • admin says:

      En strige måste man ha för att underhålla eggen men har du en gammal rakkniv skicka ut den på slipning hos Andreas. Strigeln slipar inte

  13. Mikael says:

    Hej
    Kul med så stort engagemang beträffande skärpa. Blir lite förvånad att ni använder uttrycket ”sylvass” en syl är inget eggverktyg. Vet inte vad som är korrekt i detta sammanhang. Själv skulle jag säga ”Rakbladsvass” eller ”Rakknivsvass” men eftersom ni just diskuterar rakknivar så kanske det känns dubiöst i detta sammanhang. Själv håller jag på med kockknivar och då brukar jag beskriva skärpan som ”Rakbladsvass”, att säga ”Kockknivsvass” skulle kännas lite fel. Vad som eftersträvas oavsett vilken typ av kniv man talar om är en egg radie på mindre än 0,001mm då är den garanterat ”rakbladsvass”.
    Det är dock sällan man i kockknivsvärlden behöver en egg som är 0,001mm eftersom den håller lite dåligt beroende på vilken eggvinkel man använder. Vilken eggvinkel rekommenderar ni som är bäst för en korrekt slipad rakkniv?
    Med vänlig hälsning
    M

  14. bomek says:

    På tal om eggvinklar så håller en rakkniv nog runt 12-15 graders vinkel om jag minns rätt.
    Jag har på skoj slipat en rakkniv till ca 5 graders vinkel, fick strigla den väldigt försiktigt sen, resultatet blev en sjukt vass kniv som kan skära det mesta utan problem, dock bara en gång eftersom eggen kollapsar relativt fort.
    Jag slipar dock upp den efter varje kollaps då den är ett ovärderligt verktyg då man behöver nåt riktigt vasst och utrymmet är trångt vilket iofs inte händer så ofta men då det väl händer så är den rakkniven (är ett verktyg idag och ingen rakkniv egentligen) ovärdelig.

  15. Mikael says:

    Ja, enligt mina källor så är tysk standard en eggvinkel på totalt 12º dvs. 6 º per sida. Kan tänka mig att eggen bryts ner ganska snabbt och eggen flisar ur. Finns det någon som provat att lägga hela vinkeln på en sida? Funkar det? Måste ju hålla bättre på något sätt. Problemet kanske blir att få ner eggradien till önskad storlek. Eggen skulle bli som på ett hyveljärn eller ett flott stämjärn i profilen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>