Renovering: Rakkniv C.V Heljestrand MK No2 Eskilstuna

Nu är ja äntligen klar med min första renovering. Blev riktigt nöjd och det viktigaste av allt. Hon rakar som en gudinna. En riktigt viagra liten rakkniv

Jag har gjort följande:

Jag började med att sätta eggen så jag kunde se så att det fanns rent stål och inga sprickor

Sedan  diskade rakkkniven med mjuk svamp och diskmedel.

Torkade med hårtork.

Putsade med Autosol så jag kunde se vad som var smuts och vad som var rostangrepp.

Sedan började jag slipa med  1500 sandpapper,  jobbade mig neråt tills alla gropar var borta och sedan gick jag upp i korn storlekarna igen och avslutade med 1500.

Avslutade med Autosol och sedan  spände jag nitarna.

Slutligen satte jag eggen och slipade mig upp till 12 000 .

Rakkniv C.V Heljestrand MK No2 Eskilstuna

Rakkniv C.V Heljestrand MK No2 Eskilstuna

 

Share

Related posts:

  1. C.V. heljestrand och rakknivar.
  2. Lilla rakknivsskolan, del 5: Att köpa sin första rakkniv
  3. Brynen från Orsasten till rakkniv?
  4. Jag har för känslig hy för att raka mig med rakhyvel eller rakkniv.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Renovering: Rakkniv C.V Heljestrand MK No2 Eskilstuna

  1. Matte says:

    Kan du inte beskriva närmare vad du gjort?

  2. admin says:

    Självklart kan jag göra det. Om det är något speciellt du undrar över så säg bara till så svarar jag efter bästa förmåga.

  3. bomek says:

    snyggt resultat, bra jobbat :)
    Har själv en MK No2 som är ruskigt ful på bladet, har rostangrepp nere på eggen, dock så ligger rosten ca 0.5 mm ovanför ”den vassa” eggen.
    Denna kniv rakar oerhört bra så jag har tänkt använda den så länge det går innan rosten kryper ner eller att eggen blir skadat så ajg måste slipa upp den, för då måste jag ta minst 4 mm av egg/blad för att bli av med all rost och då känns det inte som att det är en MK No2 längre :(

    Började med rakknivar för bara 3 månader sen men sen har det rullat på bra, honat säkert 40 knivar som varit inköpta hyfsat billigt på tradera, 30 av dom är idag riktigt rakklara trots att jag är nybörjare och att mina slipstenar är lite udda.
    sätter eggen med en 40 mm smal japansk keramisk sten 1000 grit, sen Naniwa superstone 3000/10 000 kombo-stone, Blir ett sort steg från 3k till 10k men det går om man slipar på väldigtlätt hand sista man gör på 3k, sen kör man ett bra tag på 10k-stenen och avslutar med några riktigt lätta drag, en strige utan pasta (ska använda ceriumoxid cnu måse jag lägg mig, håller på att somna :) lär höras mer antar jag :)

    ))Mats R

    • admin says:

      Kul att du delar med dig hur du gör. Testa med en tops och Autosol så kanske du kan bli av med rostfläcken. Den jag har märkt med MK No2 är att den blir otroligt vass, men hon ger en kyss väldigt lätt om man inte är försiktig. Den är absolyut en av mina favoriter. Men såär jag ett stort fan av svenskt stål också.

  4. bomek says:

    Tack för tipset, ser då jag läser min förra kommentar att den blev oläslig på slutet förklaringen är lika enkel som lite pinsam, förklaringen är den att jaag skrev kommentaren sent på natten och hade tagit min sömnmedicin strax innan jag började skriva kommentaren och då jag kom till slutet så började tydligen sömnmedicinen verka, upptäckte aldrig nåt då, men nu ser jag ju att det är totalt oläsligt i slutet…

    Jag försöker undvika att röra mina raknivar för tillfället. Anledningen är att fram tills några dagar sen så kunde jag sätta mig ner och hona fram en bra egg utan problem, men nu så blir allt jag försöker slipa rena kaoset, ingenting fungerar.
    Självklart så vet jag anledningen, den heter högmod, då jag inbillar mig att jag faktiskt KAN det här, då blir jag så självsäker att jag inte anstränger mig vilket innebär att egg-sättningen blir totalt tokig och sen är det ju omöjligt att få fram en vass egg.
    Så jag måste bli nybörjade igen och sen börja producera fram rakklara knivar.
    Svenskt stål är det klart bästa, har många Heljestrand som jag älskar, men den absolut vassaste kniven jag har är en Erik Anton Berg.
    Annars är bengall en liten favorit just nu, inte för att man får fram en unikt vass egg, utan för känslan att hona dom, går inte att förklara riktigt…

    //Mats R

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>